Bandera Negra

portada bandera negraUna història d’amor, coratge, devoció i patiment per explicar un episodi desconegut i decisiu de la Guerra de Successió.

Som a la tardor de 1711, en plena Guerra de Successió per la corona espanyola. L’exèrcit borbònic avança imparable per la Catalunya austriacista per arribar abans de l’hivern a les portes de Barcelona. A Cardona, però, hi  troba un castell amb poc més d’un miler d’homes disposats a defensar-lo fins al final.
Els cardonins han de fugir i abandonar les seves llars  als capricis de l’exèrcit més potent i ferotge del món, però dues famílies, els Fàbrega i els Llobet, hi deixen una part de la seva ànima.
Una creu, un amor truncat, un plànol, dos exèrcits i una bandera negra. El setge a un castell, a uns sentiments i a una devoció que ens acosta a l’altre vessant de la guerra: la gent del poble, els que hi hauran de continuar vivint quan tot s’acabi.  Una apassionant història de ficció situada en un moment clau del nostre passat.
«A l’abril de 1711, els habitants de Cardona, sense ser cons­cients que el país esdevenia el camp de batalla d’una guerra d’abast europeu, amb francesos i espanyols per una banda i la resta de països per l’altra, rebien notícies que la frontera entre els dos exèrcits se’ls acostava poc a poc.»
«Al capdamunt de la torre de l’homenatge encara hi onejava la bandera de Sant Jordi. Fixant-s’hi una mica més, però, n’hi veié una altra. Una bandera negra.»
«Passarem fam i set, patirem grans escomeses amb uns mit­jans que mai hauríem imaginat que es podrien utilitzar contra aquest castell, però hem de mostrar a aquella colla de borbò­nics que no ens rendirem. Aquesta és la bandera negra que els farà saber que ens defensarem a ultrança. Aquesta és la bande­ra que els dirà i els repetirà, de dia i de nit, que viurem lliures o morirem!»

 

Sobre l’autor:FotoJordi(1)

Jordi Santasusagna i Davins va néixer a Cardona l’any 1971. La seva activitat artística ha estat sempre lligada al teatre amateur, evolucionant d’actor a director, i de director a guionista i escriptor. Des de l’any 2002 ha escrit una desena d’obres teatrals de tota mena estrenades amb gran èxit en l’àmbit comarcal. En destaca “7 dies de setembre”, una recreació històrica dels darrers dies de resistència catalana a la Cardona de 1714.
Ha escrit diversos contes i relats curts i ha col•laborat en mitjans de comunicació locals i comarcals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc web fa us de cookies ¿Les acceptes? Més informació Si