De la identitat a la independència

identitat-independencia-xavier-rubert-ventos-empuriesHeus aquí un manifest sobre la independència de Catalunya, així com la d’altres <<països políticament pobres>> que es troben sovint enfrontats a uns grans estats nació. Són aquests darrers, precisament, els que s’han anat fent cada cop més nacionalistes, identitaris, nostàlgics i encarcarats. Deixem-los, doncs, aquest nacionalisme a ells i bastim, nosaltres, l’estructura d’un veritable Estat.

En aquesta edició revisada, Xavier Rubert de Ventós esbossa també un quadre genealògic i comparatiu dels diferents nacionalismes i tanca amb la discussió de l’Estatut avortat a Madrid. Un llibre, al capdavall, que analitza amb el cap allò que tan sovint ens surt de les vísceres i que aporta una important reflexió sobre els conceptes d’identitat i de pertinença.

Sobre l’autor:

foto_xavier_rubert_de_vents__josep_m._muoz_grandeXavier Rubert de Ventós (Barcelona, 1939) és catedràtic d’Estètica a la Universitat Politècnica de Catalunya, Santayana Fellow de la Universitat de Harvard, fundador de l’Institut d’Humanitats de Nova York i del premi europeu Mies Van der Rohe. També ha estat parlamentari a les Corts Espanyoles i al Parlament Europeu.

És autor d’una extensa obra sobre ètica, estètica i filosofia Teoria de la sensibilitat, De la modernidad, Crítica de la modernidad i Per què filosofia?) i des dels anys vuitanta ha fet també una reflexió crítica sobre la identitat nacional (Nacionalismos  El laberinto de la hispanidad). A més a més, ha escrit Ofici de Setmana SantaEl cortesà i el seu fantasma i Dimonis íntims.

Ha estat guardonat amb la Lletra d’Or de la literatura catalana, amb la Creu de Sant Jordi i amb els premis Anagrama d’Assaig, el Josep Pla i Espejo de España.

Una gran part de la seva obra ha estat traduïda a l’anglès, a l’alemany, a l’italià, al portuguès, i a l’hongarès.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc web fa us de cookies ¿Les acceptes? Més informació Si