La dona d’en Martin Guerre

janet lewisFrança, 1539. A l’edat d’onze anys, la Bertrande de Rols és casada amb en Martin Guerre, fill d’un poderós terratinent. Al cap d’un temps, arran d’una discussió amb el seu pare, en Martin abandona la dona i un fill petit i desapareix sense deixar rastre. Vuit anys després, torna a casa i hi troba una Bertrande que té dificultats per reconèixer el seu marit i que fins i tot recela de la seva identitat. Tot i així, la dona l’acull a la llar i al llit, perquè, encara que ell hagi canviat molt, té alguns trets físics distintius d’en Martin i, a més, sap coses que només el seu marit pot saber…
Inspirant-se en un cas real, famós en la història de la jurisprudència, la narradora nord-americana Janet Lewis recrea en aquesta novel·la una història fascinant sobre la naturalesa de la identitat i el dilema que suposa haver d’escollir entre el benestar de la família i el reconeixement de la veritat.

La dona d’en Martin Guerre ha inspirat dues versions cinematogràfiques: una de francesa, del 1982, amb Gérard Depardieu i Nathalie Baye com a protagonistes, i una altra d’americana, del 1992, titulada Sommersby, en què aquesta mateixa història, però ambientada en la guerra de Secessió, fou interpretada per Richard Gere i Jodie Forster.

Compra en línia

Sobre l’autor:

janet-lewisJanet Lewis (Chicago, 1899 – Palo Alto, Califòrnia, 1998) es va graduar a la Universitat de Chicago, on va començar la seva carrera literària juntament amb Ernest Hemingway i es va convertir en una de les promotores del Chicago Poetry Club. Es va casar amb el poeta i crític americà Yvor Winters el 1926 i tots dos van viatjar per Europa en el període d’entreguerres. Greument afectada de tuberculosi, va viure en un sanatori durant cinc anys i, un cop recuperada, el matrimoni es va traslladar a Palo Alto, buscant un clima més càlid.

L’obra més reconeguda de Janet Lewis és, sens dubte, La dona d’en Martin Guerre, publicada el 1941, que forma part d’una trilogia dedicada a judicis històrics en què també s’inclouen “The Trial of Soren Qvist” (1947) i “The Ghost of Monsieur Scarron” (1946), però també és una gran poeta, com va revelar des del seu primer recull, “The Indians in the Woods” (1922).

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc web fa us de cookies ¿Les acceptes? Més informació Si