Pàtria i progrés

Amb poc es va fer molt. Aquesta idea podria definir l’experiència de la Mancomunitat de Catalunya, que s’explica de manera detallada, amena i rigorosa en aquest llibre escrit per Agustí Colomines i Aurora Madaula.

A principis del segle XX, amb unes competències2 limitades i recursos escassos, Enric Prat de la Riba va gosar fabricar el futur en comptes d’esperar-lo assegut, com feien els homes de la vella política espanyola. El futur no era una abstracció per als impulsors de la Mancomunitat; el futur eren escoles, hospitals, carreteres, biblioteques, xarxes de telèfons i moltes més infraestructures que es feien al servei de la gent. Mai tan poc poder ha estat emprat d’una manera tan sàvia i exemplar, fins al punt que encara avui és visible el llegat admirable de la Mancomunitat en diversos àmbits de la nostra vida col·lectiva.

Cal valorar i divulgar entre les noves generacions aquesta èpica dels que van assmuir la responsabilitat de construir un país amb quatre canyes, fent veure que tenien més palanques de les que de debò tenien. Ells van tenir fe en ells mateixos i en una societat que no tenia por, per això van canviar la fesomia de Catalunya.

Sobre Agustí Colomines i Aurora Madaula:

Agustí Colomines (Barcelona, 1957) és doctor en història contemporània i professor titular del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona. És director acadèmic de la Càtedra UB Josep Termes de Lideratge, Ciutadania i Identitats i investigador principal del GRENPoC (Grup de Rercerca en Estudis Nacionals i Polítiques Culturals). És membre del Centre d’Estudis Històrics Internacionals-Pavelló de la República de la UB (CEHI), i també és membre de la’Associació per a l’Estudi de l’Etnicitat i el Nacionalisme (ASEN) a la London School of Economics i de l’Association for the study of Nationalities (ASN) de la Columbia University (EUA). Va ser director acadèmic de l’Àrea d’Estudis Nacionals i Identitaris de l’Institut Internacional de Postgrau i, durant vuit mesos, director dels Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya (2009-2011). De 2004 a 2007 va dirigir Uniescocat i del 2007 al 2013 va ser director de la Fundació Catalanista i Demòcrata (CatDem). Va se rmembre del consell editorial d’Angle del 2000 al 2008 i és coeditor de les revistes acadèmiques El ContemporaniAfersFulls de recerca i pensament. També és membre del Consell Assessor Internacional de la revista Nations and Nationalism.

Aurora Madaula (Mollet del Vallès, 1978) és llicenciada en Història i Màster en Estudis Històrics de la Universitat de Barcelona (UB), on desenvolupa la seva tesi doctoral sobre els antecedents històrics del conflicte nacional basc i ls seves influències internacionals. És membre de GRENPoC (Grup de Recerca en Estudis Nacionals i Polítiqus Culturals), integrat en la Càtedra UB Josep Termes de Lideratge, Ciutadania i Identitats. El seu treball de final de màster, amb el qual va analitzar la influència àrab-insraelina sobre el conflicte basc, obtingué una Matrícula d’Honor. El 2012 va rebre una beca d’investigació del CoNCA (Consell Català de la Cultura i les Arts) per estudiar les polítiques de la memòria històrica a Catalunya, el País Basc i Espanya. Pertany a l’Association for the Study of Nationalities (ASN) de la Columbia University (EUA). El 2014 ha obtingut la Beca Margarida Companys per al foment dels estudis nacionals. Ha defensat ponències sobre el nacionalisme i la memòria històrica a les universitats de Londres i Salamanca i a l’Institut de Comunitats Hongareses a l’Estranger (Budapest). Ha estat professora d’història a secundària durant més de sis anys, inclòs un any a Ohaio, EUA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc web fa us de cookies ¿Les acceptes? Més informació Si