Ramon Berenguer IV

Sorprenentment, la biografia de Ramon Berenguer IV (1113/14-1162), comte de Barcelona i príncep d’Aragó, encara estava per fer, tot i que es tracta d’un dels personatges més remarcables de la història dels catalans: el fundador de l’estat català medieval compartit amb els aragonesos (la Corona Aragonum et Cataloniae) i el conqueridor de les ciutats de Tortosa i Lleida, amb les quals va deixar gairebé perfilats els límits geogràfics de la Catalunya estricta, és a dir, el Principat.

La compilació dels Usatges de Barcelona (vers 1150), tradicionalment atribuïda al seu besavi Ramon Berenguer I, seria conseqüènciade l’anhel del <<príncep>> Ramon Berenguer IV per dotar Catalunya -la unió dels seus comtats patrimonials- d’una estructura estatal sòlida. Fou ben bé un triomfador, perquè va reeixir en les sevees ambicions polítiques i militars; en conseqüència, la Catalunya -encara no dita oficialment així- que va deixar al seu fill Alfons I dista molt de la que va heretar del seu pare, Ramon Berenguer III.

En aquest llibre el lector viatjarà per la vida i el regnat de la persona, potser, més determinat en la formació de Catalunya i també d’Aragó. Tant és així, que el seu emblema personal s’ha convertit en símbol inequívoc (la senyera d’or i gules) dels territoris on la seva nissaga va regnar, a bastament utilitzat en banderres i armories fins avui.

Sobre l’autor:

Josep-David Garrido i Valls (Alacant, 1965), historiador medievalista, s’ha dedicat en els darrers anys a l’estudi de personalitats històriques que, fins el moment, no havien tingut qui els escrigués la història. D’aquest interès va néixer Vida i regnat de MartíI. L’últim rei del Casal de Barcelona (2010) i Jaume II de Mallorca. Rei de les Balears i Pitiüses, comte català del nord (2011), totes dues obres publicades per Rafael Dalmau, Editor. També és autor de la biografia del primer rei Trastàmara, catalanoaragonès: Ferran I <<el d’Antequera>>, un rei de convenicència (2011), obra finalista del premi Joan Fuster d’Assaig dels XXXIX Premis Octubre (València, 2010). Amb Rafael Dalmau, Editor ha publicat també Jaume I i el regne de Múrcia (1997), La conquesta del sud valencià i Múrica per Jaume II (2002) i La batalla d’Almansa (2008).

RBerenguerIV_bofarull

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc web fa us de cookies ¿Les acceptes? Més informació Si