Ramon Berenguer IV

Sorprenentment, la biografia de Ramon Berenguer IV (1113/14-1162), comte de Barcelona i príncep d’Aragó, encara estava per fer, tot i que es tracta d’un dels personatges més remarcables de la història dels catalans: el fundador de l’estat català medieval compartit amb els aragonesos (la Corona Aragonum et Cataloniae) i el conqueridor de les ciutats de Tortosa i Lleida, amb les quals va deixar gairebé perfilats els límits geogràfics de la Catalunya estricta, és a dir, el Principat.

La compilació dels Usatges de Barcelona (vers 1150), tradicionalment atribuïda al seu besavi Ramon Berenguer I, seria conseqüènciade l’anhel del <<príncep>> Ramon Berenguer IV per dotar Catalunya -la unió dels seus comtats patrimonials- d’una estructura estatal sòlida. Fou ben bé un triomfador, perquè va reeixir en les sevees ambicions polítiques i militars; en conseqüència, la Catalunya -encara no dita oficialment així- que va deixar al seu fill Alfons I dista molt de la que va heretar del seu pare, Ramon Berenguer III.

En aquest llibre el lector viatjarà per la vida i el regnat de la persona, potser, més determinat en la formació de Catalunya i també d’Aragó. Tant és així, que el seu emblema personal s’ha convertit en símbol inequívoc (la senyera d’or i gules) dels territoris on la seva nissaga va regnar, a bastament utilitzat en banderres i armories fins avui.

Sobre l’autor:

Josep-David Garrido i Valls (Alacant, 1965), historiador medievalista, s’ha dedicat en els darrers anys a l’estudi de personalitats històriques que, fins el moment, no havien tingut qui els escrigués la història. D’aquest interès va néixer Vida i regnat de MartíI. L’últim rei del Casal de Barcelona (2010) i Jaume II de Mallorca. Rei de les Balears i Pitiüses, comte català del nord (2011), totes dues obres publicades per Rafael Dalmau, Editor. També és autor de la biografia del primer rei Trastàmara, catalanoaragonès: Ferran I <<el d’Antequera>>, un rei de convenicència (2011), obra finalista del premi Joan Fuster d’Assaig dels XXXIX Premis Octubre (València, 2010). Amb Rafael Dalmau, Editor ha publicat també Jaume I i el regne de Múrcia (1997), La conquesta del sud valencià i Múrica per Jaume II (2002) i La batalla d’Almansa (2008).

RBerenguerIV_bofarull

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. Ok